Artikel

Pola Desain Vs prinsip SOLID, kaluwihan lan cacat

Pola desain minangka solusi tingkat rendah khusus kanggo masalah sing terus-terusan ing desain piranti lunak.

Pola desain minangka solusi sing bisa digunakake maneh sing bisa ditrapake ing pirang-pirang proyek.

Perkiraan wektu maca: 4 menit

Bentenane utama antarane Pola Desain lan prinsip SOLID

  1. Pola desain:
    • Solusi Khusus: Pola desain minangka solusi tingkat rendah khusus kanggo masalah sing terus-terusan ing desain piranti lunak.
    • Rincian Implementasi: Nyedhiyani pedoman implementasi konkrit kanggo ngrampungake tantangan pemrograman berorientasi obyek sing umum.
    • Conto: Sawetara pola desain sing kondhang kalebu pola Singleton, Metode Pabrik, lan Adaptor.
    • Keamanan: Pola desain diuji lan ditampa kanthi akeh dening masyarakat, saengga bisa ditindakake kanthi aman.
  2. Prinsip SOLID:
    • Pedoman Umum: Prinsip SOLID minangka pedoman tingkat dhuwur sing ngandhani desain piranti lunak sing apik.
    • Arsitektur scalable: Padha fokus ing skalabilitas, maintainability, lan readability.
    • Ora kaiket basa: Prinsip SOLID ora kaiket karo basa pamrograman tartamtu.
    • Tuladha:
      • Prinsip Tanggung Jawab Tunggal (SRP): Kelas kudu mung siji alasan kanggo ngganti.
      • Prinsip mbukak/tutup (OCP): Entitas piranti lunak kudu mbukak kanggo ekstensi nanging ditutup kanggo modifikasi.
      • Prinsip Substitusi Liskov (LSP): Subtipe kudu diganti karo jinis dhasare.
      • Prinsip Segregasi Antarmuka (ISP): Klien ora kudu dipeksa gumantung ing antarmuka sing ora digunakake.
      • Prinsip Inversi Dependensi (DIP): Modul tingkat dhuwur ora kudu gumantung marang modul tingkat rendah; loro kudu gumantung ing abstraksi.

Ing ringkesan, pola desain nawakake solusi khusus, dene prinsip SOLID nyedhiyakake pedoman umum kanggo desain piranti lunak sing luwih apik.

Kaluwihan Nggunakake Pola Desain

  • Bisa digunakake maneh: Pola desain minangka solusi sing bisa digunakake maneh sing bisa ditrapake ing pirang-pirang proyek. Kanthi nggunakake pola diadegaké, gawe irit wektu lan gaweyan, amarga padha ora perlu reinvent setir kanggo masalah umum.
  • Definition arsitektur: Pola desain mbantu definyaring arsitektur sistem piranti lunak. Dheweke nyedhiyakake pendekatan terstruktur kanggo ngrampungake tantangan desain tartamtu, njamin konsistensi lan maintainability.
  • Flessibilità: Cithakan ngidini keluwesan kanggo adaptasi kanggo ngganti kabutuhan. Nalika fitur utawa owah-owahan anyar dibutuhake, pangembang bisa ngowahi utawa ngluwihi cithakan sing wis ana tanpa ngganggu kabeh sistem.

Kekurangan nggunakake Pola Desain

  • Kurva sinau: Ngerteni lan ngetrapake pola desain mbutuhake kawruh lan pengalaman. Pangembang anyar bisa uga angel ngerti konsep lan milih model sing cocog kanggo masalah tartamtu.
  • Panganggone kakehan: Duwe pola desain sing kasedhiya bisa nyebabake misconception yen kabeh masalah bisa ditanggulangi kanthi nggunakake pola sing ana. Panggunaan cithakan sing berlebihan bisa mbatesi kreatifitas lan ngalangi panelusuran kanggo solusi sing luwih apik lan luwih inovatif.
  • Kompleksitas- Sawetara pola desain ngenalake kerumitan tambahan menyang basis kode. Pangembang kudu nemokake keseimbangan antarane nggunakake pola kanthi efektif lan nggawe kode bisa dingerteni.

Ing ringkesan, pola desain menehi kaluwihan sing signifikan babagan panggunaan maneh, arsitektur lan keluwesan, nanging panggunaane kudu wicaksana kanggo ngindhari kerumitan sing ora perlu lan ningkatake kreativitas.

Tuladha Pola Desain ing Laravel: Singleton

Pola desain Singleton mesthekake yen kelas mung duwe siji conto lan nyedhiyakake siji titik entri. Ing Laravel, model iki asring digunakake kanggo ngatur sumber daya kayata sambungan database utawa setelan konfigurasi.

Iki minangka conto dhasar implementasi pola Singleton ing PHP:

newsletter inovasi
Aja kantun warta paling penting babagan inovasi. Mlebu kanggo nampa wong-wong mau liwat email.
<?php
class Singleton {
 private static $instance = null;

 private function __construct() {
 // Private constructor to prevent direct instantiation
 }

 public static function getInstance(): self {
 if (null === self::$instance) {
 self::$instance = new self();
 }
 return self::$instance;
 }

 // Other methods and properties can be added here
}

// Usage:
$singletonInstance = Singleton::getInstance();
// Now you have a single instance of the Singleton class

// Example usage in Laravel:
$database = DB::connection('mysql');
// Retrieve a database connection instance (singleton)

Ing kode sampel:

  • Kelas Singleton nduweni konstruktor pribadi kanggo nyegah instantiation langsung;
  • Cara getInstance () njamin yen mung siji conto kelas sing ana;
  • Sampeyan bisa nambah cara lan sifat liyane kanggo kelas Singleton yen perlu;


Wadah layanan Laravel uga nggunakake pola Singleton kanggo ngatur dependensi kelas lan nindakake injeksi dependensi. Yen sampeyan kerja ing Laravel, coba gunakake wadhah layanan lan ndhaptar kelas sampeyan karo panyedhiya layanan kanggo kasus panggunaan sing luwih maju.

Ercole Palmeri

newsletter inovasi
Aja kantun warta paling penting babagan inovasi. Mlebu kanggo nampa wong-wong mau liwat email.

Artikel anyar

Machine learning: Comparison antarane Random Forest lan decision tree

Ing jagad pembelajaran mesin, algoritma alas acak lan wit keputusan duwe peran penting ing kategorisasi lan…

17 May 2024

Carane nambah presentations Power Point, tips migunani

Ana akeh tips lan trik kanggo nggawe presentasi sing apik. Tujuan saka aturan kasebut yaiku kanggo ningkatake efektifitas, kelancaran…

16 May 2024

Kacepetan isih dadi pengungkit pangembangan produk, miturut laporan Protolabs

Laporan "Protolabs Product Development Outlook" dirilis. Priksa kepiye produk anyar digawa menyang pasar saiki.…

16 May 2024

Sekawan pilar Kelestarian

Istilah kelestarian saiki akeh digunakake kanggo nunjukake program, inisiatif lan tumindak sing ditujokake kanggo njaga sumber daya tartamtu.…

15 May 2024

Cara nggabungake data ing Excel

Sembarang operasi bisnis ngasilake akeh data, sanajan ing macem-macem formulir. Ketik data iki kanthi manual saka lembar Excel kanggo…

14 May 2024

Analisis saben wulan Cisco Talos: email perusahaan sing ditargetake para penjahat Manufaktur, Pendidikan lan Kesehatan minangka sektor sing paling kena pengaruh

Kompromi email perusahaan mundhak luwih saka kaping pindho ing telung wulan pisanan 2024 dibandhingake karo kuartal pungkasan ...

14 May 2024

Prinsip Segregasi Antarmuka (ISP), prinsip SOLID kaping papat

Prinsip segregasi antarmuka minangka salah siji saka limang prinsip SOLID desain berorientasi obyek. Kelas kudu…

14 May 2024

Cara paling apik ngatur data lan rumus ing Excel, kanggo analisis sing apik

Microsoft Excel minangka alat referensi kanggo analisis data, amarga nawakake akeh fitur kanggo ngatur set data,…

14 May 2024

Waca Inovasi ing basa sampeyan

newsletter inovasi
Aja kantun warta paling penting babagan inovasi. Mlebu kanggo nampa wong-wong mau liwat email.

Tindakake kita