Artikel

Sekawan pilar Kelestarian

Istilah kelestarian saiki akeh digunakake kanggo nunjukake program, inisiatif lan tumindak sing tujuane kanggo njaga sumber daya tartamtu.

Saiki modis, asring digunakake kanthi ora bener, sanajan minangka referensi kanggo wilayah sing ora lestari.

Ing kasunyatan, istilah kasebut nuduhake papat wilayah sing beda: sosial, ekonomi, lingkungan lan manungsa / etika.

Perkiraan wektu maca: 6 menit

Papat Pilar ing Kelestarian

Pilar kelestarian, jinis kelestarian, asale saka defidefinisi sing diakoni sacara universal. Pisanan tanggal bali menyang 1987, lan ditemokake ing Laporan Brundtland "Masa depan umum". Laporan Brundtland fokus ing prinsip ekuitas antargenerasi lan intragenerasi, ngenali kelestarian sing sepisanan minangka syarat kanggo pangembangan sing bisa "mesthekake marem kabutuhan generasi saiki tanpa kompromi kemungkinan generasi sabanjure kanggo mujudake kabutuhane.".

Ing laporan sing padha, telung pilar kasebut, sing dadi dhasar pembangunan lestari:

  • lingkungan;
  • ekonomi;
  • sosial;

Cagak telu uga defidilebokake ing Agenda PBB 2030, lan ana ing Prajanjian Amsterdam sing ditandatangani ing taun 1997, nuwuhake persetujuan anyar kanggo "pembangunan harmonis saka aktivitas manungsa“. Kanggo telung pilar kasebut perlu ditambahake pilar "etika lan manungsa" kaping papat, babagan kabutuhan kanggo njamin remunerasi sing adil kanggo kabeh aktor ing rantai pasokan. Robert Goodland di Iowa State University wuwus bab iku, mbandhingaké ing papat tabel minangka respon kanggo Global Environmental Change.

Kelestarian sosial

Keberlanjutan sosial tujuane kanggo njaga modal sosial kanthi nandur modal lan nggawe layanan sing nggawe struktur masyarakat kita. Konsep kasebut ngemot sesanti sing luwih wiyar babagan jagad sing ana hubungane karo komunitas, budaya lan globalisasi. Iki tegese njaga generasi sing bakal teka lan ngerti manawa apa sing kita lakoni bisa menehi pengaruh marang wong liya lan jagad iki. Kelestarian sosial fokus ing njaga lan ningkatake kualitas sosial kanthi konsep kayata kohesi, timbal balik, kejujuran lan pentinge hubungan antarane wong.

Kelestarian ekonomi

Keberlanjutan ekonomi nduweni tujuan supaya modal tetep utuh. Yen kelestarian sosial fokus kanggo ningkatake kesetaraan sosial, kelestarian ekonomi nduweni tujuan kanggo ningkatake standar urip. Ing konteks bisnis, iki nuduhake panggunaan sumber daya sing efisien kanggo njaga bathi bisnis sajrone wektu. Kaya sing dikandhakake dening Pamrentah Inggris (Laporan Tahunan 2000, Januari 2001):

"Njaga tingkat pertumbuhan ekonomi sing dhuwur lan stabil minangka salah sawijining tujuan utama pembangunan lestari. Ninggalake pertumbuhan ekonomi ora dadi pilihan. Nanging pembangunan sustainable luwih saka mung wutah ekonomi. Kualitas wutah sing penting kaya kuantitas.

newsletter inovasi
Aja kantun warta paling penting babagan inovasi. Mlebu kanggo nampa wong-wong mau liwat email.

Kritikus model iki ngakoni yen longkangan utama ing praktik akuntansi modern yaiku gagal nyakup biaya kerusakan tanah ing rega pasar (Hawking, 2010). Pendekatan ekonomi sing luwih anyar ngerteni panggabungan winates komponen ekologis lan sosial menyang model iki. Ekonomi anyar kalebu modal alam (sistem ekologi) lan modal sosial (sesambungan antarane wong) lan tantangan mantra ibukutha yen wutah terus-terusan apik lan luwih gedhe luwih apik yen risiko nyebabake karusakan ing sistem ekologis lan manungsa (Benn et al., 2014). ).

Kelestarian lingkungan

Kelestarian lingkungan nduweni tujuan kanggo ningkatake kesejahteraan manungsa liwat perlindungan modal alam (kayata lemah, udara, banyu, mineral, lan liya-liyane). Inisiatif lan program ya defiPadha lestari lingkungan nalika padha njamin yen kabutuhan populasi wis ketemu tanpa risiko kompromi kabutuhan generasi mangsa. Kelestarian lingkungan, kaya sing diterangake dening Dunphy, Benveniste, Griffiths, and Sutton (2000), nandheske carane bisnis bisa entuk asil ekonomi sing positif tanpa nyebabake cilaka, ing jangka cendhak utawa dawa, kanggo lingkungan. Miturut Dunphy et al. (2000) bisnis sing lestari lingkungan ngupaya nggabungake kabeh papat pilar kelestarian lan kanggo nggayuh iki saben-saben kudu dianggep padha.

Kelestarian manungsa utawa etikaa

Keberlanjutan manungsa nduweni tujuan kanggo njaga lan ningkatake modal manungsa ing masyarakat. Investasi ing sistem kesehatan lan pendidikan, akses menyang layanan, nutrisi, kawruh lan katrampilan iku kabeh program ing sangisore payung kelestarian manungsa. Sumber daya alam lan papan sing kasedhiya diwatesi lan perlu kanggo ngimbangi pertumbuhan sing terus-terusan kanthi ningkatake kesehatan lan entuk kesejahteraan ekonomi kanggo kabeh. Ing konteks perusahaan, organisasi bakal nganggep awake dhewe minangka anggota masyarakat lan ningkatake nilai perusahaan sing ngormati modal manungsa. Kelestarian manungsa fokus ing pentinge sapa wae sing melu langsung utawa ora langsung nggawe produk utawa nyedhiyakake layanan utawa stakeholder sing luwih akeh (modal manungsa organisasi) (Benn et al., 2014). Komunitas ing saindenging jagad bisa kena pengaruh positif utawa negatif saka kegiatan bisnis utawa kena pengaruh cara sing digunakake kanggo entuk bahan mentah. Kelestarian manungsa kalebu pangembangan katrampilan lan kapasitas manungsa kanggo ndhukung fungsi organisasi lan kelestarian lan kanggo ningkatake kesejahteraan komunitas lan masyarakat.

Serat

Kanggo masalah kelestarian lengkap kudu ditanggulangi ing hubungane karo kabeh papat pilar kelestarian lan mulane kudu dijaga. Nalika iki bisa tumpang tindih ing sawetara kasus, iku penting kanggo ngenali jinis tartamtu saka bisnis ijo fokus ing, minangka papat jinis duwe ciri unik. Perusahaan kudu nggawe keputusan strategis babagan iki supaya bisa nggabungake pendekatan sing dipilih kanthi efektif menyang kabijakan lan prosedure.

Wacan sing gegandhengan

BlogInnovazione.it

newsletter inovasi
Aja kantun warta paling penting babagan inovasi. Mlebu kanggo nampa wong-wong mau liwat email.