Artikel

Apa Filament lan carane nggunakake Filament Laravel

Filament minangka kerangka pangembangan Laravel sing "dicepetake", sing nyedhiyakake sawetara komponen tumpukan lengkap.

Iki dirancang kanggo nyepetake proses pangembangan, supaya gampang nggawe aplikasi sing elegan.

Nggunakake tumpukan TALL (Tailwind CSS, Alpine.js, Laravel lan Livewire)

Perkiraan wektu maca: 4 menit

Filament minangka kerangka manajemen konten, kanthi koleksi komponen tumpukan lengkap sing apik. Kerangka kasebut nyedhiyakake kit wiwitan paling apik kanggo aplikasi sabanjure laravel. Ing mung sawetara langkah sampeyan bisa nggawe antarmuka admin ayu, lan njedulake gampang kanggo nggunakake lan gampang keukur komponen.

Komponen

Ayo ndeleng komponen apa sing ditawakake Laravel Filament:

  • Pembangun Panel: Nggawe panel admin Laravel,kanggo aplikasi pelanggan, platform SaaS utawa aplikasi liyane sing bisa mbayangno. Ing Pembangun Panel nyederhanakake proses nggawe antarmuka administratif sing kuat;
  • Pembangun formulir: Ngidini sampeyan gampang mbangun modul nggumunke adhedhasar LiveWire karo luwih saka 25 komponen pradefibengi. Formulir sing digawe bakal dumadi saka kolom input sing prasaja;
  • Tabel generator: Nggawe optimized lan interaktif datatables adhedhasar LiveWire kanggo kahanan apa wae. Deleng data ing format intuisi kanthi ngurutake, nyaring lan pagination;
  • Menehi pengiriman: Sampeyan bisa nggunakake manajemen kabar supaya pangguna ngerti kanthi ngirim pesen kanthi nggunakake wektu nyata LiveWire;
  • tumindak: Bukak mode interaktif lan geser kanggo njaga pengalaman pangguna sing lancar. Tumindak mbantu supaya pangguna tetep melu lan ing aliran aplikasi sampeyan;
  • Pangembang Infolist: Deleng dhaptar data mung diwaca babagan entitas tartamtu. Iki uga digunakake ing paket Filamen liyane, kayata Panel Builder kanggo nampilake sumber daya app lan manajer hubungan, uga mode aksi. Sinau fitur Infolist Builder bakal ngirit wektu sing luar biasa nalika nggawe aplikasi Livewire khusus lan nalika nggunakake paket Filament liyane;
  • widget: Gawe dashboard kanggo aplikasi sampeyan, lengkap karo grafik lan statistik wektu nyata. Widget ngidini sampeyan nggawe visualisasi dinamis kanggo ngawasi lan nglaporake;

Konsep dhasar

Laravel Filament kalebu konsep inti sing ditrapake kanggo kabeh paket:

  • Baterei Klebu: Mungkasi bola-bali mbangun komponen UI sing padha. Filament nyedhiyakake alat penting sing siap digunakake, ngirit wektu lan tenaga.
  • Tumpukan TALL: Filament gunakake tumpukan TALL (Tailwind CSS, Alpine.js, Laravel, lan Livewire) kanggo nggawe aplikasi tumpukan lengkap sing dinamis, bisa dijaga lan gampang.

Instalasi

Ayo banjur nerusake kanggo nginstal Laravel karo Filament. Nanging, sadurunge maju, priksa manawa sampeyan duwe syarat ing ngisor iki kanggo digunakake filament V3.

PHP 8.1+
Laravel v10.0+
LiveWire v3.0+

langkah 1: Instal pisanan laravel ing sistem kanthi mbukak printah diwenehi kanggo nginstal versi paling anyar 10 saka laravel.

composer create-project laravel/laravel filament-tutorial

Sawise proses instalasi rampung, nganyari file sampeyan .env karo jeneng database lan migrasi nggunakake printah php artisan migrate

langkah 2: Sabanjure kita kudu nginstal Filament kanggo ngasilake antarmuka admin anyar, nglakoni printah ing ngisor iki.

composer require filament/filament:"^3.0-stable" -W

langkah 3: saiki kita kudu nginstal generator panel Filament, sing bakal nggawe lan ndhaptar panyedhiya layanan anyar laravel diarani AdminPanelProvider.

newsletter inovasi
Aja kantun warta paling penting babagan inovasi. Mlebu kanggo nampa wong-wong mau liwat email.

app/Providers/Filament/AdminPanelProvider.php

Panel Filament dilengkapi paket sing wis diinstal sing ora perlu diinstal kanthi kapisah (Form Builder, Table Builder, Notifications, Actions, Infolists, e Widgets packages).

php artisan filament:install --panels

langkah 4: Saiki kita bakal nggawe pangguna pisanan nggunakake printah ing ngisor iki. Sampeyan bakal dijaluk ngetik jeneng, alamat email lan sandhi kaya ing ngisor iki.

php artisan make:filament-user

Saiki kita bisa ngakses antarmuka admin sing digawe lan nggawe aplikasi kasebut.

php artisan make:filament-user

Name:
> bloginnovazione

Email address:
> bloginnovazione@gmail.com

Password:
>

Success! bloginnovazione@gmail.com may now log in at http://localhost/admin/login.

Kanggo ndeleng pusat admin, mbukak aplikasi php artisan serve, bukak aplikasi ing browser sampeyan banjur ketik /admin sawise URL. Sampeyan bisa ndeleng bagean login admin kaya sing ditampilake ing gambar lan ketik kredensial pangguna sing mentas digawe.

Sawise mlebu, sampeyan bisa ndeleng panel admin:

Saiki sampeyan siyap miwiti mbangun aplikasi sampeyan.

Wacan sing gegandhengan

BlogInnovazione.it

newsletter inovasi
Aja kantun warta paling penting babagan inovasi. Mlebu kanggo nampa wong-wong mau liwat email.